رئیس دانشگاه علم و فرهنگ عنوان کرد:

مهمترین کارکرد اربعین ایجاد تعامل ميان فرهنگ های مختلف است

دكتر محمد حسین ایمانی خوشخو، ریاست دانشگاه علم و فرهنگ در نشستي با عنوان (بررسی ابعاد معنوی پیاده روی اربعین و جایگاه آن در گردشگری دینی) اظهار داشت: در فضای امروز کشور و جامعه شیعه حرف از رویدادی بسیار بزرگ به نام اربعین است كه اين موضوع نیازمند توجه ویژه قشر دانشجو است .این رویداد می تواند توسط دانشجویان مورد کنکاش قرار گیرد، به همین دلیل دانشگاه علم و فرهنگ طبق وظیفه اش که گسترش علم است این موضوع را در دستورکار خود قرار داده است.

رئیس دانشگاه علم وفرهنگ تاکید کرد: بحثی که امروز مورد توجه قرار گرفته نگاهي جدید در حوزه گردشگری دنیاست که ناشی از رویکردي نو است .ما طی چند سال اخیر نظریه گردشگری و معنویت را بعنوان نظریه اي مهم در حوزه گردشگری مطرح کردیم .خوشبختانه از تمام کشورها ذهن اساتید علاقه مند متوجه این موضوع شده و با ما همکاری خواهند داشت.

دكتر ايماني خوشخو خاطر نشان کرد: با توجه به ابعاد مادی و معنوی انسان که دو وجه جسم و روح را دربر می گیرد، پدیده گردشگری نيز نمی تواند صرفا جسم انسان را تحت تاثیر قرار دهد.جسم به جای خود محفوظ است، اما محرک و انگیزه سفر ،مسائل روحی است که احتیاج به ایجاد تنوع دارد. زمانی که این نیاز طبیعی را در انسانها می بینیم،مي بايست به این مسئله توجه كنيم و ببینیم از این فضا به چه مسائلی میتوان پرداخت؟

وی با اشاره به اینکه اربعین حسینی، رویداد بسیار مهم فرهنگی در جهان اسلام است، تصریح کرد: اربعین از لحاظ حجم مخاطب بیش از 15 میلیون انسان را از سراسر جهان درگیر خود کرده و از این لحاظ موضوع ویژه ای است، چرا که جمعی از فرهنگ های مختلف به مناسبت یک موضوع مشترک و در مسیری مشخص اجتماع می کنند و در اینجا به تعامل فرهنگی می رسند.هر فرهنگی با حفظ هویت خود در ابررویداد اربعین تجمع کرده و اینگونه مورد توجه قرار می گیرد.

دکتر ایمانی خوشخو بیان داشت: مطمئن بودم  این موضوع  به زودي در رفرنس های خارجی مورد توجه قرار می گیرد، چنانچه دو سال پیش هیئتی از آمریکا جهت بررسی ابعاد مسئله اربعین به کربلا رفتند و دراین باره تحقیق کردند.

رئیس دانشگاه علم و فرهنگ گفت: مباحثی که ما در این رابطه داشتیم سه سال طول کشید تا نتیجه داد و بخاطر آن خانم مهدیه بد، دانشجوی دانشگاه علم و فرهنگ، طی دو سفری که به عراق داشتند و طي تحقیقات میدانی به نتایج بسیار خوبی دست یافتند. این موضوع امروز می تواند الگویی برای دانشجویان باشد تا نگاه های خود را به روز کنند و از بیان مسائل نترسند چنانچه در حال حاضر مهمترین مشکلی که در حوزه علوم انسانی وجود دارد این موضوع است که ما فکر می کنیم از دنیا عقبیم، اما در حوزه علوم انسانی اصلا فاصله وجود ندارد و نباید ترسید و باید جرات و جسارت به خرج داد.

وی افزود: در گردهمایی اربعین مردم ارتباط خوبی باهم برقرار می کنند و بزرگترین پدیده اجتماعی عصر حاضر را شکل می دهند.ما واقفیم که در این مسیر بحث تعامل فرهنگی گام اول است برای اینکه محققان دیگر این پدیده را بهتر مورد کنکاش قرار دهند، چنانچه مشاهده می کنیم کشورهای دیگر در حوزه گردشگری رویداد سازی میکنند و مردم را از دیگر کشورها به داخل کشور خود می کشانند.

دكترایمانی خوشخو بیان داشت: رویدادهای مذهبی کشور ما می تواند به عنوان یک منبع مهم گردشگری باشد، چنانچه در کنار تخت جمشید و گنبد سلطانیه و دیگر آثار گردشگری، منابع غیر ملموس ما در حوزه گردشگری بسیار مورد توجه است .همچنین بحث ادراک معنوی گردشگر نیز در کنار این مسائل بسیار مهم است که باتوجه به امکانات موجود باید مورد توجه قرار گیرد و در این راستا خانم مهدیه بد به آن پرداخته است.

در ادامه این نشست پژوهشی، دكترمنوچهر جهانیان، رئیس دانشکده گردشگری دانشگاه علم و فرهنگ با اشاره به موضوع گردشگری مذهبی و دینی و معیارهای بسیاری که برای توسعه آن در عرصه بین الملل وجود دارد، اذعان داشت: از جمله مهمترین این معیارها بحث توجه به رویدادهای خاص فرهنگی برای اثرگذاری در میان اقوام و ملل مختلف جهان و همینطور جذب گردشگران مذهبی در عرصه جهانی است.

دکتر جهانیان تصریح کرد: با این رویکرد کشورهای مختلف برنامه ریزی های مهمی می کنند و تعاملات گسترده ای جهت استفاده بهتر از این ظرفیت دارند، خوشبختانه در چند سال اخیر بحث پیاده روی اربعین به عنوان یک ابر رویداد فرهنگی و مذهبی در جهان اسلام و به خصوص منطقه خاورمیانه به عنوان یک جریان مردم محور مطرح شده است.

وی تصریح کرد: خوشبختانه با نگاه مساعدی که نظام حاکم بر عراق و همینطور جمهوری اسلامی ایران به این راهپیمایی دارد، دو کشور توانستند در ابعاد مختلف سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، همکاری های بین المللی داشته باشند و به این موضوع به طور خاص بپردازند.

رئیس دانشکده گردشگری افزود: بحث پیاده روی اربعین مختص شیعیان عراق یا ایران نیست بلکه از اقصی نقاط جهان شاهد حضور حتی غیر مسلمانان نیز در این مسیر هستیم و ندای وحدت طلبی و آنچه گمشده انسان امروز است بیش از گذشته به گوش می رسد.

وی تاکید کرد: در دانشگاه علم و فرهنگ به عنوان یک دانشگاه پیشرو در حوزه های کاربردی سعی شده تا پایان نامه های دانشجویان به سمتی برود که بتواند اثرگذاری خاص خود را داشته باشد و این پایان نامه با موضوع( بررسی ابعاد معنوی پیاده روی اربعین و جایگاه آن در گردشگری دینی) یک نمونه از این امر است.

مهدیه بد، پژوهشگر دانشگاه علم و فرهنگ در ادامه جلسه با بیان این مطلب که در گردشگری بحث فرهنگ بسیار مهم است، اظهار داشت: هر جامعه ای یک نظام فرهنگی دارد و دین نیز جزئی از آن نظام فرهنگی است.دین و فرهنگ ابعاد مختلفی دارد که یکی از آن اعمال و مناسکی است که مردم انجام می دهند،.در برخی از ادیان مناسک مهمی وجود دارند که بسیار پر اهمیت است و از این حیث بحث شهادت امام حسین (ع) و اربعین حسینی بسیار مورد توجه است.

این پژوهشگر در پايان گفت: من در مسیر این پژوهش دو سفر به عراق داشتم و طی آن با مردم آنجا در مورد اربعین و مسائل حاشیه ای آن به بحث و گفتگو نشستم تا بتوانم در قالبی عامه پسند به بحث ابعاد معنوی پیاده روی اربعین و جایگاه آن در گردشگری دینی بپردازم.                                   

حجت الاسلام احمد مبلغی، رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی و عضو مجلس خبرگان رهبری در خاتمه‌ی این نشست مذهبی و پژوهشی با اشاره به اینکه ما با سه مقوله‌ی مهم و تایرگذار در حوزه‌ی گردشگری مواجهیم، بیان کرد: ابتدا گردشگری دینی، سپس گردشگری در دین و در آخر گردشگری و دین، سه مقوله‌ی مهم هستند که طی آن مقصود از گردشگری و دین یعنی نقش گردشگری در ادیان، گردشگری در دین یعنی نظریه گردشگری در دین و نگاه گردشگری در دین و مقصود از گردشگری دینی همان چیزی است که امروز رایج است.

حجت الاسلام مبلغی در ادامه خاطرنشان کرد: نقش گردشگری در دین یک حوزه مطالعاتی عمق است و اهمیت آن از این جهت است که دین اصولا دارای ماهیت اجتماعی است، گردشگری یک امر مربوطه به جهان است بنابراین باید دید گردشگری چه نقشی در ارتباط با دین و توسعه ی مسائل دینی و تقویت ایمان و شکل دادن به ارزش‌های دینی دارد.

این عضو مجلس خبرگان رهبری در ادامه اشاره کرد: در حوزه گردشگری و دین، جز در کشور ما، در جای دیگری بحث عمیقی صورت نگرفته و حقیقتا باید حوزه‌ها و دانشگاه‌ها حرف آخر و نظریه‌ی نهایی را در رابطه با گردشگری ارائه کنند و هرچه زمانه به جلو می‌تازد، گردشگری ابعاد گسترده‌تری پیدا می‌کند و تاثیرگذاری آن بیشتر می شود.

رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی اذعان کرد: امروز باید در اسرع وقت نظریه نقش گردشگری در دین ارائه شود و پیش از آن گردشگری در دین باید مورد توجه قرار گیرد زیرا گردشگری امر پویا و جذابی است و در ذات زندگی اجتماعی نهفته است و از دیرباز در بعد مسائل اجتماعی یک تحرک عمیق اجتماعی محسوب می‌شود.

نشست بررسی ابعاد معنوی پیاده روی اربعین و جایگاه آن در گردشگری دینی عصر یکشنبه (14 آبان) در دانشگاه علم و فرهنگ برگزار شد.